Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΩΡΑΡΙΟ

8:15-9:00
9:05-9:50
10:00-10:45
10:55-11:40
11:50-12:35
12:40-13:25
13:30-14:10
   
   ΩΡΑΡΙΟ
Από 11/3/2020
  09:00-13:00

ΩΡΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Ώρες γονέων:

ενημερωθείτε για τις ώρες γονέων που έχουν ορίσει οι καθηγητές του σχολείου μας και προγραμματίστε τις συναντήσεις σας μαζί τους.

Κλικ στην εικόνα

 Σχ. Έτος 2019-2020

 oresg

 

 

Ο νομός Ροδόπης

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ
Τα σημαντικότερα αξιοθέατατου νομού μας

Η Ροδόπη είναι μια μεγάλη οροσειρά κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, στα βόρεια των νομών Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης. Κατά την ελληνική μυθολογία, η οροσειρά ονομάστηκε έτσι από τη βασίλισσα της Θmaprodopiράκης Ροδόπη, την οποία οι θεοί μεταμόρφωσαν σε βουνό, για την τιμωρήσουν για την αλαζονεία της.

Ολόκληρο το χάρτη του νομού Ροδόπης μπορείτε να το βρείτε εδώ: rodopi.pdf

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Η οροσειρά της Ροδόπης χαρακτηρίζεται από πολυάριθμες κορυφές χαμηλού σχετικά υψομέτρου. Η ψηλότερη κορυφή της έχει υψόμετρο 1.953 μέτρα. Αυτό ίσως που κάνει την Ροδόπη μοναδική είναι ο υδάτινοςmapmorfo πλούτος της. Διασχίζεται από τον Νέστο ποταμό και τους δεκάδες παραποτάμους του, ενώ έχει πολύ υψηλό δείκτη βροχοπτώσεων.

Μορφολογικός χάρτης του νομού Ροδόπης: mapmorf.pdf

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΝΟΜΟΥfanari

Φανάρι
27 χλμ. από Κομοτηνή στον αυτοκινητόδρομο Κομοτηνής-Ξάνθης (παλαιά Εθνική οδόs).
Τι θα δείτε: Το οργανωμένο θαλασσινό θέρετρο της Κομοτηνής (και Ξάνθης) με καταπληκτική θάλασσα και έντονη νυχτερινή ζωή το καλοκαίρι.

vistonidaΛιμνοθάλασσα Βιστωνίδας
Βρίσκεται 25 χλμ από Κομοτηνή.
Τι θα δείτε: Σημαντικός βιότοπος, ψαροχώρι, αναπαράσταση παραδοσιακού οικισμού Σαρακατσάνων και ένα πανέμορφο μοναστήρι μέσα στη λιμνοθάλασσα.
haralampos

Άγιος Χαράλαμπος
3 χλμ από τη Μαρώνεια προς τη θάλασσα.
Tι θα δείτε: Πανέμορφο λιμανάκι με αρχαιολογικά, ρωμαϊκά, παλαιοχριστιανικά, και βυζαντινά ευρήματα.

paththrio

Πατητήρια
Στην εγγύτητα της Μαρώνειας
Τι θα δείτε: Λαξευμένα σε βράχους αρχαία πατητήρια για το πάτημα του "Μαρωνίτη οίνου".


Παραλία Ιμέρου, Μαρώνεια (με όχημα)
Ο
Δήμος Μαρώνειας ανήκει γεωγραφικά στη Θράκη και διοικητικά στη Νομαρχία Ροδόπης. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Νομού Ροδόπης, που έχει πρωτεύουσα την Κομοτηνή και απαρτίζεται από τους ακόλουθους οικισμούς:
Ξυλαγανή, Προσκυνητές, Μαρώνεια, Ίμερο, Αμάραντα, Βάκο Ι, Βάκο II, Ίσαλον, Καλλιθέα, Πάμφορο, Ασκητές, Μίρανα, Βέννα, Σαλμώνη, Εργάνη, Νέα Πέτρα, Πελαγία, και τα εξής παραθεριστικά θέρετρα: Αλκυώνα, Προφήτη Ηλίας, Πλατανίτης, Άγιος Χαράλαμπος. Έδρα του Δήμου είναι η Ξυλαγανή, κωμόπολη, που απέχει μόλις 17 χλμ. από την πόλη της Κομοτηνής.
Η έκταση του καταλαμβάνει 300.000 στρ., ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 7.785 κατοίκους, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων ασχολείται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και λιγότερο με την αλιεία.


paralia_imerosΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Από το Αεροδρόμιο -Aλεξανδρούπολης*:
Aλεξανδρούπολη-Κομοτηνή 51km(με ΚΤΕΛ ή αυτοκίνητα αεροπορικών εταιρειών ή ΙΧ)
Κομοτηνή-Ξυλαγανη 16km(με ΚΤΕΛ ή ΙΧ)
Αλεξανδρούπολη-Μέστη-Κρωβύλη-Μαρώνεια 42Km(με ΙΧ)
Αλεξανδρούπολη-Μάκρη-Μεσημβρία-Πετρωτά-Σύναξη-Μαρώνεια ~25km(με όχημα τύπου Jeep ή δίκυκλο)
Ορισμένα ξενοδοχεία της περιοχής παρέχουν δωρεάν μεταφορές.

Απο Κομοτηνή:
Η απόσταση Koμοτηνή - Μαρώνεια είναι 25 km
Το ΚΤΕΛ Κομοτινής έχει ημερήσιο συχνό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων και των τακτικών δρομολογίων για την Μαρώνεια.
*Ορισμένα ξενοδοχεία της περιοχής παρέχουν δωρεάν μεταφορές.
Aκτοπλοϊκώς:
To καλοκαίρι εκτελούνται και ορισμένα δρομολόγια με "δελφίνια" μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης, Φαναρίου και λιμένα Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας, ενώ προγραμματίζονται και κρουαζιέρες μεταξύ Μαρώνειας και Αβδήρων με το ιστιοφόρο "Αξιον Εστί"(τηλ. 6977 424222).
Ο λιμένας Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας μπορεί να δεχθεί και μικρά ιστιοφόρα (τηλ. Λιμεναρχείου 2533041191).

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Η περιήγηση αρχίζει από την Ξυλαγανή, την έδρα του Δήμου. Παίρνουμε τον παραλιακό δρόμο που περνάει από τον Ίμερο. Ο ταξιδιώτης θαυμάζει γλαρόνια, ερωδιούς, πελαργούς και πελαργόνια στον βιότοπο του Ιμέρου, και προχωρώντας, τη γαλάζια απεραντοσύνη του θρακικού πελάγους δροσίζεται στις ολοκάθαρες παραλίες του Ιμέρου, του Προφήτη Ηλία, της Αλκυόνας και του Πλατανίτη όπου υπάρχουν αναψυκτήρια. Στην παραδοσιακή ταβέρνα του «Γεράσιμου» στρίβουμε προς τα πάνω και στα 500 μέτρα προς τα δεξιά κατευθυνόμαστε στο λιμανάκι του Αγίου Χαραλάμπους.
Στον Άγιο Χαράλαμπο που είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός τόπος υπό ανασκαφή, επισκεπτόμαστε τα ερείπια του αρχαίου αρχοντικού με το απαράμιλλο ψηφιδωτό, το ρωμαϊκό πρόπυλο, την προχριστιανική εκκλησία. Περπατήστε στο αρχαίο λιμάνι, μιλήστε με τους ψαράδες και δοκιμάστε τον καφέ ή τα ολόφρεσκα ψάρια με θέα το Αιγαίο.
Επιστροφή προς τον οικισμό της Μαρώνειας. Απαραίτητη στάση τα ερείπια του Αρχαίου Θεάτρου. Γευθείτε το πιο νόστιμο κατσικάκι με τον περίφημο από τα λόγια του Ομήρου ¨μαρωνίτη οίνο¨και τον περίφημο μαρωνίτικο χαλβά, κάτω από τον ίσκιο αιωνόβιων πλατανιών, στη Μαρώνεια. Περπατήστε απαραίτητα στον παραδοσιακό οικισμό. Ψάξτε για αρχαία μάρμαρα στους τοίχους των σπιτιών και το ιστορικό σχολείο που κτίστηκε το 1905 κυρίως από μάρμαρα του αρχαίου θεάτρου. Επισκεφθείτε τις δύο εκκλησίες με τις κωσταντινοπολίτικες εικόνες του 18ου αι. Εντοπίστε τις παραδοσιακές βρύσες. Αναζητήστε ξέφωτο για να χαρείτε την θέα από τον κάμπο και τη θάλασσα. Ψάξτε τα αμπέλια και ρωτήστε για τα αρχαία πατητήρια. Αν θέλετε, υπάρχουν ευκολίες για τοξοβολία, παρατήρηση πουλιών, παρατήρηση αστέρων. Οι οδοιπόροι μπορούν να ανηφορίσουν στην προϊστορική ακρόπολη και στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Για το βράδυ προτείνουμε τα ¨μασάλια¨ των ντόπιων στα καφενεία ή ποτό στα μπαράκια για τους νεότερους ή ακόμη τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των τοπικών συλλόγων αν είναι καλοκαίρι.
Επιστροφή από το δρόμο των Προσκυνητών. Το περίφημο σπήλαιο ¨του Κύκλωπα¨δεν είναι ακόμη έτοιμο για επίσκεψη. Μπορείτε όμως να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο στους Προσκυνητές ή τον βιότοπο στη Μολυβωτή ή ακόμη μια σύντομη εξερεύνηση στον αρχαιολογικό τόπο της αρχαίας Στρύμνης.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο τηλεφωνικός αριθμός κλήσης του σχολείου αντιστοιχεί σε περισσότερες από μία εσωτερικές τηλεφωνικές γραμμές και σε περίπτωση που καλείτε και η γραμμή είναι απασχολημένη αυτό δεν ακούγεται σε εσάς. Ακούγεται σαν κανονική κλήση. Οπότε μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά ή να επικοινωνήσετε με email. Επειπλέον σας ενημερώνουμε ότι το τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί σε ανοιχτή ακρόαση λόγω κορονοϊού.

Ευχαριστούμε

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων

Επισκεφτείτε την σελίδα του συλλόγου:
https://www.facebook.com/1gymkomotparents

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ-95.8 FM

Η Ραδιοφωνική μας Ομάδα
στους 95.8 FM

Ακούστε την Ραδιοφωνική μας Ομάδα στους 95.8 στα FM.

soccer

Αθλητική Εκπομπή.
Κάθε Παρασκευή 20:00-21:00

radio Κοντά στους Νέους.
Κάθε Τετάρτη 20:00-21:00

Νεανική Επιχειρηματικότητα

        
Εκπαιδευτικά προγράμματα 
νεανικής επιχειρηματικότητας 
στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

logoypepth

logosch

logodigitalschool

logoe-yliko2

BLOG ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Ομάδα Ρομποτικής

logoroboΕνημερωθείτε για τις δραστηριότητες της ομάδας Ρομποτικής του σχολείου μας και παρακολουθήστε την εργασία των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτή.

Blog:
http://1gymkomotrobotics.wordpress.com/ 

Σελίδα Facebook:
https://www.facebook.com/robotrainers

 

  

gymbanner

 oldnetΟ παλιός δικτυακός μας τόπος ΕΔΩ

ΣΥΝΔΕΣΗ